Ei edes säärimurtumaa! Liikuntavuosi 2016

csc_1089

Kiitollinen ©Päivi Kippola

Otsikko viittaa mummuni kieroon tapaan kannustaa meitä liikuntaharrastuksessamme. Hän jaksaa muistuttaa meitä liikkumisen vaaroista ja kehottaa tuon tuostakin säästelemään jalkojamme. Säärimurtumasta hän kertoi juuri ennen lähtöämme uudenvuodenjuoksulle Liminkaan. Tiet olivat peilijäiset ja hänen tuttavalleen oli sattunut paha onnettomuus jäisillä hiihtoladuilla samaisella paikkakunnalla. Sairaalan huonekaverin sääriluu oli murtunut, kannattaako siis juosta?

Mummon kommentit olisi helppo sivuuttaa sillä, että hän nyt sattuu pitämään huomiotaherättävistä uutisista ja dramaattisista tapahtumista ja kertoo niitä mielellään eteenpäin. Mutta noita sanoja ei noin vain olankohautuksella ohiteta 82-vuotiaalta sisukkaalta naiselta, jolta on viimeisen kahden vuoden aikana amputoitu molemmat jalkaterät. Mieheni kanssa olemmekin oppineet näkemään jokaisessa juoksussa kiitoksen aiheen: jalkani kantoivat, en saanut rasitusvammoja, kukaan ei loukkaantunut, meillä oli hauskaa, kunto kasvoi, kehityin, opin itsestäni. Mielessä on vahvana ymmärrys, että toisinkin voisi olla. Kaiken kaikkiaan olemme opetelleet ajattelemaan, että mikään ei ole ollut turhaa, jos yhdessätekeminen on lisännyt hyvinvointia – muutoin on kehityskeskustelun paikka.

 

Todellinen työ

Käytännössä liikunnallinen vuosi on tarkoittanut 1861 juoksukilometriä, 365 h 24 min liikuntaa, joista juoksua 193 h 35 min, jalkapalloa 84 h 41 min, hiihtoa 19 h 10 min, uintia 17 h 4 min sekä muita lajeja pienempiä määriä (Jannen tilasto OnTrailissa).

Liikuntaharrastuksen arjen työtä on ollut viikkottaiset jalkapallotreenit x3, tanssitunnit x1, yleisurheilut x2, yhteiset uimareissut x1 ja juoksulenkit vaihtelevin kokoonpanoin n.x3-4/aikuinen + pelit ja kisat.

 

Vuoden liikuntakohteet

Vaikka liikkumisen todellinen pohja luodaan arjessa, ei yhteisten liikuntalomien motivoivaa voimaa parane väheksyä. Vuoteen mahtui viisi liikunnalista koko perheen lomakohdetta: Rauhalahti, Kairosmaja Pyhällä, Pärnu Virossa, Hetta ja Vierumäki. Lomakohteista on erityisesti jäänyt mieleen Lottemaan minimaraton, ohjatut liikuntatuokiot lapsille sekä pelit Bruno-kissan kanssa jalkapallokentällä. Pärnussa oli myös huikea seikkailupuisto, jossa Konsta päihitti isänsä mennen tullen huimapäisyydellään.

Laskettelu, lumikenkäily ja hiihto oli mieleenpainuvaa Pyhän lumisissa maisemissa. Ja sinne Konsta menisi mieluiten uudestaankin. Hillan ääni ”tänne menisin uudestaan” -äänestyksessä meni Lottemaalle, vaikka Vierumäen ketteryyskaruselli sai vahvan kakkossijan.

Vanhempien mielestä Vierumäki nousi ehkä vahvimmaksi lomakohteeksi monipuolisuudellaan ja sillä, että urheiluopistoympäristössä kaikki tarvittava on välittömässä läheisyydessä. Liikuntakohteiden viihtyisyydessä on suurena tekijänä ollut hyvä matkaseura – kiitos ystävät, sukulaiset ja uudet tuttavuudet, joiden kanssa on saatu pelata, leikkiä ja välillä tanssia ja huvitellakin matkojen aikana.fullsizeoutput_1b6f

Liikuntakohteena mainittakoon myös oma kotikaupunki, joka palkittiin menneenä vuonna vuoden retkeilykohteena. Edesmennyt vuosi tarjosi kotikaupungissamme myös hyvät puitteet liikkkumiselle jäällä, joka ei ihan joka vuosi jäätilanteesta johtuen ole itsestään selvää.

 

Vuoden liikuntatapahtumat

Helmikuussa matkasimme koko perheellä Konstan ensimmäisiin Sisulisä-kisoihin Ouluhalliin. Matka oli mukava kokemus seurakavereiden kanssa bussimatkoineen.

Vuoden parisuhdemaratonin juoksimme Roomassa huhtikuussa. Tavoitteenamme oli yhdessä nauttia ikuisen kaupungin tunnelmasta ja nähtävyyksistä ja tavoite saavutettiin.

Kevään ensimmäinen jalkapalloturnaus, johon osallistuimme, pelattiin Kempeleessä toukokuun lopussa. Ekovillacup oli ensimmäinen isompi turnaus perheen miehille Konstan joukkueen kanssa. Saldona oli voittoja, tappioita ja päivän verran auringon paistetta.

Raahe Trailrunille osallistuimme juoksemalla kisan tehoviikon pitkänä lenkkinä; juosten kisapaikalle, puolimaraton ja kotiin kisapaikalta kera pyöräilevien lasten. Tällä tapahtumalla haimme pohjaa Nuts Pallaksen 55 kilometrin ultramatkalle, joka oli ehkä mieleenpainuvin vuoden liikuntatapahtuma räntäsateineen ja muutoinkin haasteellisine sääolosuhteineen. Kipinä polku-ultriin jäi kuitenkin kytemään.

Kempeleen Z-maratonille osallistui perheestämme tänä vuonna vain lapset. Toki isi sai onnekseen olla vielä Hillan käsikynkässä lasten matkan ajan. Zetaa seuraavana päivänä Konstan joukkue osallistui Terwaturnaukseen Oulussa kolmella voitolla ja kahdella tappiolla.

Jannen valmennuksen tulosta jännitimme Kaarinassa lokakuun koleassa säässä, jossa Janne pudotti maratonin ennätyksen aikaa 13 minuuttia.

Vuoden viimeisenä päivänä osallistuimme uudenvuodenjuoksuun Limingassa koko perheen voimin. Janne juoksi kympin, minä ja lapset perhesarjan 3 km ja lapset vielä lasten sarjan 300 metriä.

 

Perheystävällisin kisa

Tämän vuoden perheystävällisimmäksi kisaksi osoittautui Limingan uudenvuodenjuoksu. Paitsi, että tapahtumassa oli omat sarjat lapsille, heille oli järjestetty liikuntamahdollisuuksia myös sisätiloihin. Pelikenttä ja ketteryysradat innostivat liikkumaan ja tutustumaan uusiin kavereihin. Lisäksi tapahtuma oli tunnelmallinen lyhty- ja rakovalkevalaistuksineen. Kiittäminen on tapahtuman järjestäjiä, muun muassa siitä, että saimme perheen pienimmälle pyöräkyyditystä perhesarjan uuvuttavimmalla osuudella.

 

Hauskimmat yksityiskohdat ja huippukokemukset

Mitä tekee 4-vuotias, joka on juuri hiihtänyt lähes 12 kilometriä vaativalla nousulla Karhunjuomalammelle ja saapuu juuri takaisin majapaikkaan?

Samainen nelivuotias tarjosi vuoden liikunnallisen huippukokemuksen koko perheelle, kun hän oppi ajamaan pyörällä ilman apurattaita!

Suuri elämys oli myös nuorten EM karsintaturnaus, jonka järjestelyissä perheen miehet saivat olla osallisia.

Yhteisen harrastuksen välietapit ja saavutetut tavoitteet

Suuria ja mukavia koko perheen harrastusta tukevia välietappeja olivat ehdottomasti img_5454jalkapallovalmentajan c-tutkinto Jannella ja nuorten yleisurheiluohjaajan tutkinto omalla kohdallani. Nämä koulutukset mahdollistivat osaltaan omaa osallistumista lasten harratusten tukemiseen Janne Konstan joukkueen valmentajana ja itse liikkarin apuohjaajana Hillan ryhmässä.

Parisuhdejuoksussa polku-ultra oli mahtava yhteisesti jaettu elämys ja kokemus, johon palata. Saavutettuihin tavoitteisiin kuuluu myös marrasputki (tarkoittaen vähintään 25 min juoksua joka päivä), jonka molemmat perheen aikuiset saivat tänä vuonna vedettyä loppun asti.

Suurimman saavutuksen teki tänä vuonna kuitenkin  Janne Kaarinan syysmaratonilla, kaikella kunnioituksella!

img_0684

Motivoivin kokemus

Vuoden onnenpotku oli ehdottomasti Jannen pääsy mukaan maratonvalmennukseen. Harjoittelu ja valmistautuminen Pasi Päällysahon valmennuksessa toi puhtia ja jännitystä koko perheen loppukesään ja syksyyn. Innostus vei niin totaalisesti mukanaan, että valmennukselle on suunnitteilla jatkoa. Alkuvuodesta on vuorossa perheen äidin valmennusjakso ja kesällä Janne jatkaa Pasin valmennuksessa uutta tavoitetta kohti. Ja katotaan vaan niin jalka katkeaa, flunssa tulee ja pakkaset paukkuu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s